Prestatieafspraken 2025
De gemeente Meerssen, de stichting Wonen Meerssen en de Huurdersvereniging Meerssen zijn met elkaar de prestatieafspraken voor het jaar 2025 overeengekomen.
Deze werden op 5 december 2024 ondertekend door de heer B. Molling (wethouder gemeente Meerssen), de heer L. Van den Bergh (directeur-bestuurder Wonen Meerssen) en mevrouw M. Soemers (voorzitter Huurdersvereniging Meerssen).
Bron: Woonbond 29-11-2024
Coalitie blokkeert debat over huurexplosie in 2025
Huren en geld
Of de Tweede Kamer de hoge huurstijging in 2025 wil voorkomen, wordt begin volgend jaar pas duidelijk. De regeringspartijen stemden tegen het voorstel om hierover nog dit jaar te debatteren.
Afgelopen week besloot de Woonbond uit de onderhandelingen te stappen over de Nationale Prestatie Afspraken. Sinds het einde van de zomer onderhandelde de Woonbond hierover met de minister, de woningcorporaties en de gemeenten. De minister bleek de huurverhoging volgend jaar niet te willen verlagen onder de 4,5%.
Debat nodig voor duidelijkheid over huurexplosie
De Woonbond riep de Tweede Kamer op hier met spoed over in debat te treden. Zodat er snel duidelijkheid is voor huurders over de torenhoge huurverhoging in 2025. En zodat ook de woningcorporaties hier op tijd rekening mee kunnen houden.
Coalitie wil hier pas volgend jaar over spreken
Sinds 10 september ligt er al een voorstel voor een debat over de huurverhoging. Wanneer dit plaatsvindt was nog niet ingepland. Deze week stelde GroenLinks-PvdA voor het debat met spoed in te plannen. Het verzoek werd gesteund door D66, SP, Denk, PvdD en FvD. Maar de coalitiepartijen PVV, NSC, BBB en VVD blokkeerden het verzoek. Het debat over de huurexplosie vindt nu pas plaats in het nieuwe jaar, mogelijk in januari of pas februari.
Tijd om verkiezingsbeloften waar te maken
De PVV beloofde in de verkiezingscampagne nog dat de huren van sociale huurwoningen met 20% zouden dalen. Nu wil de PVV er niet eens spoedig over in debat. NSC van Pieter Omtzigt benoemt vaak dat de bestaanszekerheid onder druk staat, maar aan een debat over de huurverhoging geeft NSC geen prioriteit. De Woonbond roept de Tweede Kamer op hun gemaakte beloftes spoedig na te komen en te voorkomen dat er in 2025 opnieuw een huurexplosie komt.
Babbeltruc aan de deur of telefoon? Trap hier niet in!
(Bron: Nieuwspagina gemeente Meerssen)
De babbeltruc is een smoes die dieven gebruiken om iemand op te lichten. Het gebeurt steeds vaker dat criminelen bij mensen aan de deur bellen. Vaak wordt er eerst telefonisch contact met slachtoffers gezocht. Ze doen zich voor als medewerkers van de gemeente, bank of politie. Onder valse voorwendselen proberen ze bankpassen, juwelen of andere kostbaarheden zogenaamd “veilig te stellen”. Soms vragen ze om jouw persoonlijke gegevens of in sommige gevallen om directe toegang tot jouw computer! Helaas maken oplichters veel misbruik van goed vertrouwen, vooral bij ouderen. Een babbeltruc kan dan ook iedereen overkomen.
Meld babbeltrucs bij de politie
Geef aan de telefoon of aan de deur nooit jouw bank- of privégegevens! Boek ook nooit geld over als iemand dit via de telefoon vraagt. Overheidsinstanties zoals de politie, gemeente of banken vragen nooit om bank- of privégegevens. Word je gebeld door iemand van een bedrijf of overheidsinstantie en vertrouw je het niet? Hang dan zo snel mogelijk op! Dit geldt ook voor verdachte bezoekers aan de deur. Wees waakzaam en sluit de deur als je het niet vertrouwt. Denk je dat iemand een babbeltruc bij jou heeft geprobeerd? Bel dan de politie via 0900-8844. Zo kun je ervoor zorgen dat anderen niet de dupe worden van deze dieven.
Beste huurder van Wonen Meerssen,
Uw mening telt! We waarderen het enorm als u met ons meedenkt over wonen en uw woonomgeving. Bent u nog geen lid, maar wilt u ook uw stem laten horen?
Word dán lid van Huurdersvereniging Meerssen!
Huurdersvereniging Meerssen (HVM)
HVM zet zich in voor de belangen van haar leden en alle huurders van Wonen Meerssen. Door overleg en advies streven we naar een optimaal woon- en leefklimaat. Onze prioriteit ligt bij betaalbare, goede en goed onderhouden woningen in veilige, leefbare wijken. Daarnaast ondersteunen en adviseren we de verschillende bewonerscommissies binnen het werkgebied van Wonen Meerssen.
Kortom, Huurdersvereniging Meerssen is dus het centrale overlegorgaan voor álle huurders. Binnen de mogelijkheden die de Woningwet ons biedt, adviseren wij Wonen Meerssen over alles wat voor u als huurder van belang is.
Lid worden?
Iedere huurder van Wonen Meerssen kan lid worden van HVM. Hoe meer leden we hebben, hoe sterker onze stem in het overleg met Wonen Meerssen. Lid worden kost slechts € 0,50 per maand, te betalen samen met uw maandelijkse huur.
Dus waar wacht u nog op? Meld u nu aan via onderstaande link!
https://www.huurdersverenigingmeerssen.nl/contact/
Huurdersvereniging Meerssen
Past. Nic. Creftenstraat 18 06
6231 HH Meerssen
T 043-8512230
Huurders kritisch over afspraken huurverhoging
Bron: Woonbond 9 oktober 2024
Huren en geld
In een evaluatie van de Nationale Prestatie Afspraken laten huurders zich kritisch uit over de huurstijging en woningverkopen van de afgelopen twee jaar. Iets positiever zijn zij over de keuzes rondom duurzaamheid en leefbaarheid. De Woonbond bevroeg lokale huurdersorganisaties uit het hele land hierover.
In 2022 sloot de Woonbond voor het eerst Nationale Prestatie Afspraken (NPA), samen met de minister, de woningcorporaties (Aedes) en de gemeenten (VNG). Deze afspraken kwamen er in ruil voor de afschaffing van de verhuurderheffing. Ook besloten de organisaties dat de NPA periodiek worden herijkt, voor het eerst in 2024. In het kader hiervan heeft de Woonbond bij haar achterban opgevraagd hoe zij de NPA tot nu toe in de praktijk ervaren en hoe zij de voortgang beoordelen.
Jaarlijkse huurverhoging pakte te hoog uit
Bijna 70% van de huurdersorganisaties beoordeelt de huidige afspraak over de jaarlijkse huurverhoging van sociale huurwoningen van corporaties als slecht tot heel slecht. In 2023, 2024 en 2025 geldt de afspraak dat corporaties de totale som van hun huurprijzen met maximaal de CAO-loonindex minus 0,5% mogen verhogen. In 2023 was dat gunstig, omdat zonder die afspraak het inflatiecijfer van circa 10% de maatstaf was. Maar dit jaar pakte het uitzonderlijk hoog uit met 5,3%, in individuele gevallen ging het zelfs om 5,8%. Het was de hoogste huurstijging in 30 jaar.
Geen excuus voor omzeilen lokaal overleg
In de evaluatie zeggen de lokale vertegenwoordigers van huurders ook dat zij nauwelijks tot geen ruimte hebben gehad voor overleg met de woningcorporaties over de huurverhoging. Dit is in strijd met de Overlegwet, die schrijft voor dat corporaties in overleg met de huurdersorganisatie de jaarlijkse huurverhoging moet vaststellen. Landelijke afspraken over een maximum behoren geen excuus te zijn om het overleg te passeren en direct te kiezen voor het maximum.
Afspraken positief, bezorgdheid over uitvoering
Over andere aspecten uit de NPA, zoals beschikbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid, blijken de huurdersorganisaties overwegend positief. Uitzondering hierop is de afspraak dat corporaties tot 2030 ongeveer 90.000 woningen verkopen. 69% laat zich hier negatief over uit. Hierin speelt mee dat de nieuwbouwafspraken niet gehaald worden, wat het saldo sociale huurwoningen nog verder verlaagt ten opzichte van de afspraken om te zorgen voor een fikse groei van de sociale voorraad. De achterban is in algemene zin bezorgd over de voortgang van de ambities en de getoonde daadkracht van de corporatiesector. Ook zijn er zorgen over de kosten van warmtenetten en daarmee het aardgasvrij maken van woningen.
Niet alle opgaven op het bordje van huurder
Zeno Winkels, directeur van de Woonbond, vindt de evaluatie waardevol en begrijpt de uitkomsten goed.
Onze achterban maakt heel duidelijk dat opnieuw een historisch hoge huurstijging volgend jaar onacceptabel is. De huurverhogingsregels moeten eerlijker, anders zakken honderdduizenden huurders financieel door het ijs.
Grote huurstijgingen worden vaak genoemd als noodzakelijk kwaad om nieuwbouw, verduurzaming en andere grote maatschappelijke opgaven mogelijk te kunnen maken. Volgens de Woonbond zullen deze opgaven niet slagen als deze nog langer volledig uit sociale huuropbrengsten bekostigd moeten worden.
Het is heel logisch om meer collectief te investeren in collectieve voorzieningen, zoals de volkshuisvesting.
Over het onderzoek
Aan de evaluatie deden 101 huurdersorganisaties mee, verspreid over het hele land. Het merendeel hiervan is actief in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Limburg, Gelderland en Noord-Brabant. Overige provincies zijn naar verhouding iets minder vertegenwoordigd. Het onderzoek vond plaats in de maand september.
Zelf energie besparen doe je zo!
Zelf “dubbel glas” maken
Dubbel glas, of HR++ glas maken een groot verschil, maar wat nou als je budget dat niet toelaat, of als je je raam niet kunt laten vervangen? Denk dan eens aan kozijnfolie (niet te verwarren met raamfolie). Kozijnfolie is gemakkelijk zelf aan te brengen en zorgt ervoor dat je voor weinig geld een soort dubbelglas maakt! Hoe? Dat leggen we hieronder voor u uit.
Alles over kozijnfolie
Wat is kozijnfolie?
Kozijnfolie is een goedkope en snelle manier om het isolerende effect van dubbelglas te creëren thuis. Omdat je de folie op het kozijn plakt ontstaat er een luchtlaag tussen de folie en het raam. Hierdoor gaat de isolatiewaarde van het glas omhoog. De luchtlaag tussen glas en folie is idealiter zo’n 1,5 cm dik. (Dit is belangrijk. Bij een dikte van minder dan 1 cm is de isolatiewaarde erg laag, bij een dikte van meer dan 2 cm staat de lucht niet meer stil.)
Kozijnfolie of raamfolie?
Het lijkt hetzelfde, maar er zijn een aantal grote verschillen tussen kozijnfolie en raamfolie. Hieronder alle voor- en nadelen op een rijtje:
- Kozijnfolie is snel terugverdient, raamfolie is duurder
- Kozijnfolie kun je zelf aanbrengen, raamfolie moet je door een vakman laten aanbrengen
- Kozijnfolie heeft ook effect bij dubbelglas, raamfolie heeft dit niet
- Kozijnfolie gaat maar een paar jaar mee, raamfolie kun je langer laten zitten
- Kozijnfolie kun je enkel schoonmaken met een doek, raamfolie kun je ‘echt’ poetsen
- Kozijnfolie beschadigd vrij snel, raamfolie is minder kwetsbaar
- Kozijnfolie is goed zichtbaar, raamfolie is bijna niet te zien
- Kozijnfolie isoleert beter dan raamfolie
- Kozijnfolie is een goede oplossing voor huizen met monumentenglas
Hoe breng je het aan?
Het aanbrengen van kozijnfolie is gemakkelijk en kun je op een druilerige zondagmiddag gewoon zelf doen.
Nodig:
- Dubbelzijdig plakband of tape
- Een meetlat
- Een schaar en stanleymes
- Een Föhn
- En natuurlijk; de kozijnfolie (+/- €2,50 per vierkante meter)
Stap 1. Maak je raam nog even goed schoon want dat kan straks niet meer als de folie ervoor zit!
Stap 2. Maak je kozijn goed schoon zodat de tape straks beter blijft zitten.
Stap 3. Plak de dubbelzijdige tape op het kozijn, helemaal rondom. Ideaal voor goede isolatie is een afstand van 1,5 cm tussen het raam en de plak waar je folie straks komt te zitten.
Stap 4. Meet je raam op met de meetlat en knip de folie ruim op maat. Let op; het is verstandig zo’n 5cm per kant extra te rekenen!
Stap 5. Haal de beschermlaag van de tape en plak de folie vast. Begin bij de bovenkant met plakken. Dit hoeft niet super strak, want voor het strak spannen gebruik je straks de föhn. (Te los zorgt er echter voor dat je lang moet föhnen.)
Stap 6. Föhn de zelf krimpende folie. Je zult zien dat door de warme lucht alle rimpels verdwijnen en de folie netjes strak komt te staan. Zo zie je bijna niet dat er folie voor het glas zit!
Stap 7. Snij met een mesje alle randjes langs de zelfklevende tape weg.
Kozijnfolie is verkrijgbaar bij alle bekende bouwmarkten.