Beknopt verslag van de Algemene Ledenvergadering .
Op 29 april 2024 hebben de leden van de huurdersvereniging en het bestuur hun jaarlijkse Algemene Ledenvergadering gehouden in de Stip te Meerssen.
De opkomst dit jaar was beter dan de afgelopen jaren. Er waren 40 leden en 6 bestuursleden aanwezig. Ook twee vertegenwoordigers van Wonen Meerssen, de heren Van den Bergh en Gärtener en twee leden van de Raad van Commissarissen, mevrouw Timmers en de heer Brouns, woonden deze jaarvergadering bij als gast.
De vaste agendapunten werden tijdens de vergadering behandeld en goedgekeurd. Ook werden de jaarcijfers 2023 en de begroting 2024 door de penningmeester gepresenteerd. De kascontrolecommissie heeft de boeken gecontroleerd en de jaarrekening 2023 goedgekeurd. Zij hebben de leden van de huurdersvereniging geadviseerd, het bestuur van Huurdersvereniging Meerssen decharge te verlenen voor het gevoerde beleid. Dat advies werd overgenomen en verleend door de leden. De begroting 2024 is in het najaar van 2023 voorgelegd aan het managementteam van Wonen Meerssen en goedgekeurd.
Tijdens de vergadering werd er door een van de leden een opmerking gemaakt, over de door Wonen Meerssen voorgestelde huurverhoging per 1 juli 2024. De vraag was waarom er in deze jaarvergadering niet over werd gesproken met de leden. Het is echter nog niet eerder voorgekomen dat in de Algemene Ledenvergadering dit punt op de agenda werd geplaatst. In principe is de jaarvergadering een terugblik op het voorgaande jaar, waarin het bestuur verantwoording aflegt over het gevoerde beleid. Omdat het bestuur al vooraf een reactie op de huurverhoging klaar had liggen om aan de leden per mail te versturen, werd deze brief nu ook tijdens de vergadering voorgelezen door de voorzitter. We zullen ons als bestuur beraden of dit in een volgende jaarvergadering toch een agendapunt zou moet worden, hoewel dit niet gebruikelijk is.
Tijdens deze jaarvergadering waren drie periodiek aftredende leden van het bestuur, herkiesbaar voor een nieuwe periode van vier jaar. Mevrouw Jacobs (Rothem) en de heren DeJong en Vermeeren (Meerssen), werden bij acclamatie herkozen door de leden.
Ook hadden zich 4 nieuwe kandidaten, mevrouw Fisscher (Geulle), mevrouw Willems (Bunde), mevrouw Odekerken (Meerssen) en de heer Janssen (Geulle) voor een bestuursfunctie aangemeld. Zij stelden zich tijdens de vergadering aan de leden voor, met hun doelstelling en motivatie om toe te willen treden tot het bestuur van Huurdersvereniging Meerssen. Hierna werden ook zij bij acclamatie (algemene goedkeuring zonder stemmen) gekozen als nieuw bestuurslid.
Na de pauze werd er door de heer Van den Bergh van Wonen Meerssen een uitgebreide interactieve bijdrage aan deze jaarvergadering geleverd. Hierin kwamen de toekomstplannen van Wonen Meerssen op woongebied aan de orde en met name het project Gasthuishof (Gasthuisplantsoen fase 1). Ook werd er uitgebreid ingegaan op de verduurzamingsplannen van Wonen Meerssen. Hierbij werd onder andere nog eens de complexiteit van de energie labels uitgelegd.
De volledige notulen van deze vergadering zullen ruim voor de volgende Algemene Ledenvergadering beschikbaar zijn voor de leden van Huurdersvereniging Meerssen.
Zelf energie besparen doe je zo!
Zelf “dubbel glas” maken
Dubbel glas, of HR++ glas maken een groot verschil, maar wat nou als je budget dat niet toelaat, of als je je raam niet kunt laten vervangen? Denk dan eens aan kozijnfolie (niet te verwarren met raamfolie). Kozijnfolie is gemakkelijk zelf aan te brengen en zorgt ervoor dat je voor weinig geld een soort dubbelglas maakt! Hoe? Dat leggen we hieronder voor u uit.
Alles over kozijnfolie
Wat is kozijnfolie?
Kozijnfolie is een goedkope en snelle manier om het isolerende effect van dubbelglas te creëren thuis. Omdat je de folie op het kozijn plakt ontstaat er een luchtlaag tussen de folie en het raam. Hierdoor gaat de isolatiewaarde van het glas omhoog. De luchtlaag tussen glas en folie is idealiter zo’n 1,5 cm dik. (Dit is belangrijk. Bij een dikte van minder dan 1 cm is de isolatiewaarde erg laag, bij een dikte van meer dan 2 cm staat de lucht niet meer stil.)
Kozijnfolie of raamfolie?
Het lijkt hetzelfde, maar er zijn een aantal grote verschillen tussen kozijnfolie en raamfolie. Hieronder alle voor- en nadelen op een rijtje:
- Kozijnfolie is snel terugverdient, raamfolie is duurder
- Kozijnfolie kun je zelf aanbrengen, raamfolie moet je door een vakman laten aanbrengen
- Kozijnfolie heeft ook effect bij dubbelglas, raamfolie heeft dit niet
- Kozijnfolie gaat maar een paar jaar mee, raamfolie kun je langer laten zitten
- Kozijnfolie kun je enkel schoonmaken met een doek, raamfolie kun je ‘echt’ poetsen
- Kozijnfolie beschadigd vrij snel, raamfolie is minder kwetsbaar
- Kozijnfolie is goed zichtbaar, raamfolie is bijna niet te zien
- Kozijnfolie isoleert beter dan raamfolie
- Kozijnfolie is een goede oplossing voor huizen met monumentenglas
Hoe breng je het aan?
Het aanbrengen van kozijnfolie is gemakkelijk en kun je op een druilerige zondagmiddag gewoon zelf doen.
Nodig:
- Dubbelzijdig plakband of tape
- Een meetlat
- Een schaar en stanleymes
- Een Föhn
- En natuurlijk; de kozijnfolie (+/- €2,50 per vierkante meter)
Stap 1. Maak je raam nog even goed schoon want dat kan straks niet meer als de folie ervoor zit!
Stap 2. Maak je kozijn goed schoon zodat de tape straks beter blijft zitten.
Stap 3. Plak de dubbelzijdige tape op het kozijn, helemaal rondom. Ideaal voor goede isolatie is een afstand van 1,5 cm tussen het raam en de plak waar je folie straks komt te zitten.
Stap 4. Meet je raam op met de meetlat en knip de folie ruim op maat. Let op; het is verstandig zo’n 5cm per kant extra te rekenen!
Stap 5. Haal de beschermlaag van de tape en plak de folie vast. Begin bij de bovenkant met plakken. Dit hoeft niet super strak, want voor het strak spannen gebruik je straks de föhn. (Te los zorgt er echter voor dat je lang moet föhnen.)
Stap 6. Föhn de zelf krimpende folie. Je zult zien dat door de warme lucht alle rimpels verdwijnen en de folie netjes strak komt te staan. Zo zie je bijna niet dat er folie voor het glas zit!
Stap 7. Snij met een mesje alle randjes langs de zelfklevende tape weg.
Kozijnfolie is verkrijgbaar bij alle bekende bouwmarkten.